Słodownia Soufflet Polska

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Historia Grupy Soufflet

Email Drukuj PDF

Historia Grupy Soufflet

 

1900  – w Nogent sur Seine w Szampanii Pierre i Lucie Juchat zaczynają skupować zboże od rolników

1927  – przekazanie firmy córce Yvonne i jej mężowi Jean Soufflet

1939  – budowa pierwszego silosu zbożowego na nabrzeżu Sarrail w Nogent sur Seine

 

1953  – zakup słodowni w Nogent sur Seine

1957  – objęcie zarządu Grupy przez Michel’a Soufflet

1966  – budowa silosu portowego w Rouen

1974  – otwarcie pierwszego oddziału zagranicznego w Wielkiej Brytanii

 

1978 – zakup pierwszego młyna w Aube

1982 – początek rozszerzanie działalności w innych sektorach: kukurydza, ryż, piekarnie

1989 - zakup pierwszego młyna w Belgii

1998 – zakup pierwszych słodowni w Europie Środkowo-Wschodniej

 

Rozwój Dywizji Słodownie

1995 - 2000 rozwój w krajach Europy Wschodniej:

  • Polska (Poznań)
  • Słowacja (Saris)
  • Węgry (Nagykanisza)
  • Rumunia (Buzau, Pitesti)
  • Rosja (St-Petersburg)

2001

  • zakup słodowni w Kromeriz
  • rozbudowa słodowni w Poznaniu

2002

  • zakupy czeskiej Grupy Tchecomalt razem ze słodownią w Kazachstanie

2003

  • zakup słodowni na Ukrainie (Slavuta)

2004

  • zakup słodowni w Serbii (Backa Palanka)

 

 

Ilość zakładów:        21 (9 Francja, 12 poza Francją)

Poprawiony: poniedziałek, 25 lipca 2011 09:42